poniedziałek, 18 lutego 2013

Malakoff

Hello!
Dziś mam dla was kolejny przepis na pyszne francuskie ciasto!:). Jak tak dalej pójdzie to się w drzwiach nie zmieszczę^^ haha.

SKŁADNIKI:

  • 25 dag podłużnych biszkoptów(jak do tiramisu)
Do przełożenia:

  • 2-3 łyżki dżemu porzeczkowego lub malinowego
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 4 łyżki cukru
  • 25 dag masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 10 dag uprażonych płatków migdałowych
  • bita śmietana
  • kilkanaście niedużych herbatników w czekoladzie
PRZYGOTOWANIE:

  • Ugotuj budyń z mlekiem i cukrem, ostudź. Masło utrzyj z cukrem pudrem. Nie przerywając ucierania, dodawaj po łyżce zimny budyń. Tortownicę wyłóż biszkoptami. Podgrzej dżem, połowę rozłóż małymi kleksami na biszkoptach. Posmaruj grubo częścią kremu, posyp 1/3 płatków. Ułóż drugą warstwę, wstaw do lodówki.Gdy krem stwardnieje, zdejmij obręcz tortownicy, posmaruj boki ciasta resztą kremu.Udekoruj rozetami z bitej śmietany oraz herbatnikami.
(nam nie wystarczył krem dlatego boki nie są posmarowane, a rozety z bitej śmietany były, ale wczoraj a zdjęcie robiłam dzisiaj^^)
Smacznego!

6 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz!♥
-odwiedzam każdego kto zostawi po sobie ślad.
-jeśli spodoba Ci się mój blog po prostu go zaobserwuj :)